Waitakere Civic Centre

Designed by Architectus in association with Athfield Architects the Waitakere Civic Centre in Henderson seeks to optimise the City's sustainable design objectives by integrating new energy efficient Council facilities with a new transport interchange.

Sited adjacent to the North Auckland Rail Line the new Civic Centre comprises three main elements - the Civic Wing containing the Council Chamber, Councillor's facilities and the Directorate; the Administration Wing containing public interface facilities and open-plan office space for council staff and the Link element which forms the main public access and pedestrian connection to the new rail station and Henderson CBD.

Proximity to good public transport and good amenities for staff were important considerations for the selection of the site for the new centre.

Energy efficiency has been achieved with measures such as extensive sun screening, high levels of thermal insulation, integrated air floors and extensive use of natural daylighting. Materials have been carefully chosen from sustainable and recyclable sources. Water use has been minimised and storm water is treated on site through a Green Roof and Rain Gardens prior to entering the public system.

Within the Administration Wing a grand staircase connects the staff areas across a five storey void discouraging lift usage and promoting staff interaction and socialisation.

Local cultural heritage is expressed in particular in the Council Chamber, the form of which reflects that of a gourd, a significant artefact for local Iwi.

Project Sheet

Project Summary

Client
Waitakere City Council
Location
Auckland, New Zealand
Floor area
13 400 m²
Completed
2006
Original value
$39m
Contact
Malcolm Bowes

Awards

  • NZ Property Council Special Purpose Building - Excellence
  • NZ Property Council Urban Design Award
  • NZIA Resene Local Award for Architecture 2007
  • NZIA Resene New Zealand Award for Architecture 2008