Toy Box House

Toy Box House

The client’s brief was to achieve better use of the existing spaces, to provide new connections to the garden, and to improve the airflow without air conditioning. She also wanted to add some flexible living space without a massive extension.

From the start, there was a unity of sensibilities and agreement on design direction, which resulted in a fruitful design collaboration.

A core principle of the scheme was maintaining respect for the house and its original features and character while adjusting and replanning it to serve the needs of a very young family. The house was opened up to breezes and views with full height glass pivoting and sliding doors on the north and south.

A breezeway was placed between the original house and the new dining pavilion to the south. This ‘outdoor room’ can be inhabited in all weather with an operable roof allowing ingress of light and views to the stars.

The original timber blade screens were the inspiration for new sliding panels allowing western shade and privacy when required and western views towards the city when retracted.

Generous timber platforms step down to the eastern garden – a safe and visible play area for the kids.

This minor reconfiguration and extension yielded all the space required by the family of four.

Project Sheet

Project Summary

Client
O’Callaghan
Location
103 Beverley Hill St, Moorooka, QLD
Floor area
335m²
Completed
2005
Original value
$205,000
Contact
Elizabeth Watson Brown