Te Horo House

Te Horo House

Te Horo is a small rural settlement 50km north of Wellington. The land is generally flat, lying between the Tararua Ranges to the east and sand dunes edging the sea to the west.

This simple house is at home in the landscape. The design responds to the local rural setting and the 15 acres of surrounding paddock.

A dominant linear earth wall running from east to west gives definition and forges a strong relationship between house and environment. 

Views and sun are captured through a series of openings and external spaces that offer different and discrete views and connections.        

The wall forms part of an enclosure of trees thus exploring the idea of the walled garden; or garden wall. Large  numbers of trees have been planted to the east and west which, in conjunction with the house, define huge outdoor rooms.

In section the house opens back to the hills behind, the roof resting lightly on the earth wall.  This responds to the view, the sun, and also to a sense of public and private, separating guest and family entrances along the wall.

Project Sheet

Project Summary

Client
N/A
Location
Wellington, New Zealand
Floor area
250 m²
Completed
1993
Original value
N/A
Contact
Patrick Clifford

Awards

  • Levene / Home and Building House of the Year Award - Runner up 1998
  • NZIA Resene Central Regional Award for Architecture 1999