St Cuthbert’s College Centennial Centre

St Cuthbert’s College Centennial Centre

The new centre designed by Architectus in partnership with Architecture HDT provides a central venue for student support, teaching as well as state of the art aquatic and fitness facilities. Located adjacent the College’s existing gymnasium, courts and fields, the Centennial Centre helps define a sports precinct at the western end of the college campus.

The aquatic centre component features a 25m×20m lap pool with moveable floor as well as a dedicated learners pool. The facility caters for 250 spectators and large glazed sliding doors allow the entire southern facade to be opened up to extend spectator capacity by another 450 people on temporary external bleachers.

Double glazing, low level pool hall ventilation, high levels of controlled natural light and extensive acoustic treatment will provide a high level of comfort to staff and students. 

The Student Support Centre provides space for the Deans’ work spaces, meeting rooms, counselling services and careers guidance.

The upper level accommodates the fitness centre overlooking the main pool hall as well as departmental offices and a teaching space.

The design integrates a series of sustainable solutions including: passive systems like exposed thermal mass, natural ventilation, high insulation values, solar shading, a renewable timber structure and systems such as displacement ventilation and heat recovery mechanical plant equipment.

Project Sheet

Project Summary

Client
St Cuthbert’s College
Location
Epsom, Auckland
Floor area
4300m2
Completed
2014
Original value
$18m

Also in this category