Saint Kentigern School Jubilee Sports Centre

Saint Kentigern School Jubilee Sports Centre

After completing the Master Plan for the future development of Saint Kentigern School Architectus was selected to undertake the first project to be commissioned from the Master Plan, the new Jubilee Sports Centre.

Sporting, cultural and communal activities had previously been accommodated in the Assembly Hall. The brief called for a the new multi purpose sports facility to include a gymnasium sized to accommodate national-level indoor sports, two teaching spaces, a sports pavilion, associated storage and changing, an all-weather sports surface for tennis and hockey and landscaped car parking.  The project was to be completed for the School's Jubilee in 2009.

The school's campus is on a tight coastal site on which existing buildings, playing fields, significant existing trees and undulating terrain made planning for an expanding roll a challenging exercise. The Master Plan identified the steep and unstable bank between the upper and lower sports fields as the site for the Sports Centre Project.

The gymnasium ‘box' is partially ‘buried' in the bank thus reducing the scale and visual impact of the project on neighbouring and adjacent sites and enabling the new structure to stabilize the bank.

Other elements of the brief are accommodated in two clearly defined parts of the building.  The teaching and pavilion functions are located in a sign level ‘bar' bordering the upper field and overlooking the gymnasium interior whilst circulation, changing and storage functions are located in a linking element that follows the slope of the existing bank beside the gym box.

Project Sheet

Project Summary

Client
Saint Kentigern Trust Board
Location
Auckland, New Zealand
Floor area
2100 m²
Completed
2009
Original value
$7.75m
Contact
Malcolm Bowes

Awards

  • NZIA New Zealand Architecture Awards 2011 - Public Architecture
  • NZIA Resene Auckland Architecture Award 2009 - Public Architecture

Also in this category