Population Health Complex The University of Auckland

Population Health Complex The University of Auckland

The building traverses its corner site in a boomerang-shaped curve; the analogy, developed in discussion with Rewi Thompson, is that of a wrap-around cloak, or filter.

The Population Health Complex occupies and signifies a prominent location on The University of Auckland's Tamaki Campus. 

The building is the second project carried out under a new (1999) campus master plan, and provides a ‘gateway' to a site that has, until now, been rather amorphous. It is a pivotal structure, designed to be expressive of itself, but also to accommodate existing neighbours on one side, and anticipate future buildings on the other.

A combination of public clinics, private offices and teaching spaces, the heart of the complex is the triangular central atrium which links all levels, bringing light and air into the complex.

Acting as the main circulation space of the building the atrium encourages social interaction and the breaking down of interdisciplinary barriers.

Two wings reach out from the atrium towards the series of existing H-shaped buildings, framing an internal courtyard. Connecting with the axes of those buildings, the new wings define the "Campus Spine" running through the north side of the campus, and bring it into the sheltering curve of the ‘cloak'.

Project Sheet

Project Summary

Client
The University of Auckland
Location
Auckland, New Zealand
Floor area
11 000 m²
Completed
2004
Original value
$22m
Contact
Patrick Clifford

Awards

  • NZIA Resene Local Award for Architecture 2004

Also in this category