Clothiers Creek House

Clothiers Creek House

The Clothiers Creek House overlooks the sea from its hidden mountainside site in Northern New South Wales. The site reminded the owners of places they loved in South East Asia, particularly Bali, with hills rolling down to the distant sea. They wanted to plant, and indeed to live in, a tropical garden as a retreat from their very busy urban existence in inner Sydney, and to house their extensive collection of Asian textiles, art, furniture and a large library of books.

The design employs a simple architectural language and materiality and a powerful relationship with the site and vegetation to evoke the open and natural qualities of south-east Asian architecture. Separate pavilions, arranged so that each one captures both the northern aspect and the eastern sea view, are linked by covered walkways with completely openable sliding glass walls.

The experience of the house is of a garden; solid masonry walls create privacy from the entry side, and each living space, sleeping space, bathroom or library opens to an associated court, pond, or garden.

Water bodies, both the still water of the lily pond and the moving water of the swimming pool with its horizon edge, effectively incorporate the distant sea view.

In the design of the Clothiers Creek House, form and materiality are not an end in themselves but the tools to manipulate light and space, the architecture serving to intensify and distill the natural experience of the place.

The house was awarded the Australian Institute of Architect’s State House of the Year Award in 2002.

Project Sheet

Project Summary

Client
Lillian and Ken
Location
Condong Ranges, New South Wales
Floor area
280m²
Completed
2001
Original value
N/A
Contact
Elizabeth Watson Brown