Clifford-Forsyth House

Clifford-Forsyth House

"..a certain antipodean lightness that comes of the logical economies of the new. There a balance to this house that shows both a certainty and a courtesy towards its setting in both culture and nature."

Michael Sorkin UME 4

The design concept began with an investigation of the relationship between a light wooden frame and solid retaining block walls, and an ideal of creating the spirit of a boathouse, a place to retreat to, almost a holiday house within the city.

The primary elements of construction, frame and walls, sit on a concrete base, while a folded plate roof, underlined with plywood, tops the whole. 

Block-work elements which began life as a core (enclosing some functions or forming a hearth) are separated, interacting with the frame to divide the space; cupping each end of a 'servant' zone (on the angle of the roof's fold) and compressing the middle of a ‘served' zone. 

Approached from the street above, the house addresses the public edge with an expressed colonnade and glazed screen stretched between block walls - inclined warmly and welcomingly to the visitor.

Project Sheet

Project Summary

Client
N/A
Location
Auckland, New Zealand
Floor area
250 m²
Completed
1995
Original value
N/A
Contact
Patrick Clifford

Awards

  • NZIA Resene National Award for Architecture 1997
  • Levene / Home & Building House of the Year Award 1995