Camberwell Grammar School HR McDonald Building

Camberwell Grammar School HR McDonald Building

This project demonstrates successful planning of a private school campus, with the integration of additional built facilities with landscaping and onsite car parking.

Architectus established design principles for this project to accommodate the future direction of the School. Critical issues included existing and proposed pedestrian and vehicular access, spatial quality, the scale of open spaces, and integrated landscape design. The importance of existing buildings and their cultural associations with the School and community were acknowledged. Architectus also identified opportunities within the campus for new facilities including classrooms, an administrative centre and an indoor sports complex.

The new HR (Roy) McDonald Building incorporates a library and informationcentre, art rooms for multimedia and ceramics, and general classrooms.

The building is L-shaped in plan with the library along Mont Albert Road frontage and the classroom wing connecting into the existing Art/ Science building. The new arrangement frames a large liquid amber tree and creates a grassed courtyard that is directly accessible from the new art rooms and classrooms.

The library is planned over two levels looking out through the glazed curtain wall to the South, while the upper level also looks inward toward the courtyard.

The classroom wing is designed around a three storey atrium with a louvered screen to the courtyard for weather protection.

Material selection reinforces the strong collegiate identity providing a backdrop for the School's crest. The project was delivered in association with Bovis Lend Lease as Project Manager.

Project Sheet

Project Summary

Client
Camberwell Grammar School
Location
Camberwell, Victoria, Australia
Floor area
5000 m²
Completed
2003
Original value
$10m
Contact

Also in this category