Architectus MLC Studio

Architectus MLC Studio

Architectus has designed a flexible, collaborative and open studio at the Harry Seidler-designed MLC Centre.

The new Architectus studio fit-out strips back the 1970s MLC Centre to its essentials and celebrates the massive concrete structure. The raw bones of the building are contrasted with finely finished materials, carefully selected design pieces and touches of restrained colour.

Moving to a traditional office floorplate with a central core from a side core open plan workspace provided its own set of challenges yet the new flexible and collaborative workspace neighbourhoods formed around the core provide intimate and productive work environments.

Each neighbourhood has a collection of different types of work areas with 100% sit-stand workstations, quiet areas, collaboration and informal meeting spaces. Except for the formal meeting rooms, which are enclosed with curved glass walls and suspended perforated acoustic ceilings, all furniture can be moved around for added flexibility.

Technology provides added connectivity between neighbourhoods along with other Architectus studios and lighting has been carefully designed to celebrate the concrete structure and maximise the feeling of space.

The traditional staff kitchen has been transformed into a high quality gathering place and is subtly screened from the formal reception area with a gently curved leather-upholstered wall.

The Architectus MLC studio has achieved a 5 star NABERS Energy rating.

Project Sheet

Project Summary

Client
Architectus
Location
Sydney, NSW
Floor area
1153 m2 NLA
Completed
March 2015
Contact
Ray Brown