155 Fanshawe Street

155 Fanshawe Street

A relaxed stack of floor plates around an atrium with a view is the concept for this office development.

The project defines the corner of Fanshawe and Daldy Street – the Gateway to Wynyard Quarter. Daldy Street – a linear park – runs along the western side of the building and connects north to the harbour.

The main entrance to the office, a cafe and retail tenancy face the park and allow people to spill out. This uplifting environment finds its vertical continuation inside in form of the atrium. The atrium – often located in the middle of a building and invisible from the outside – is revealed by placing it on the building’s façade.

This strategy suits the site. Its highly visible position on the way into the city allows the public to see inside. It offers its occupants views to Victoria Park and its over one hundred year old London plane trees. The atrium is also an occupy-able space with 25m long timber lined bridges spanning across the void to create airy workplaces with dramatic views. The bridges can be connected with stairs to link floors together for larger tenants.

Occupants also have access to a north-facing outdoor terrace on level two overlooking a laneway and balconies on the upper levels. These outdoor areas support the language of the ‘relaxed stack’ with white staggered floor edges on the east, west and north. The south facade is different though – flush with black spandrels – like a section cut that reveals the inside of the building.

The building targets a 6 star Green Star Built rating.

Project Sheet

Project Summary

Client
Mansons TCLM
Location
Auckland, New Zealand
Floor area
19 000m²
Contact
Severin Soder